Wednesday, October 20, 2010

Telur berbasuh

Aku nak tanya, kalau kat pasar malam kat tempat korang especially gerai yang jual mutabak... roti john. Telur yang depa guna berbasuh tak...?

Setakat nie kat Pasar malam kat Alma, Bukit Mertajam mereka basuh telur yang digunakan. Siap ada sepanduk/banner lagi. "TELUR BERBASUH"
Tapi kat KL nie aku tak nampak lagi.

Mengikut ustaz yang datang ke ofis aku untuk ceramah pasal Halal dan Haram dalam Makanan, telur yang digunakan dalam makanan haruslah dibasuh dahulu. Ini supaya telur itu bersih dari segala kekotoran.

Sebabnya kita tak tahu telur yang dikutip itu bersih atau tidak.

Bagi yang buka gerai yang mana telur menjadi salah satu bahan utama... korang boleh gunakan keywords "TELUR BERBASUH" untuk menarik pelanggan.
 
*Korang pun, nak goreng/masak telur tue... basuh la dulu. Banyak kuman yang terlekat tue...
 

21 comments:

Kancilbiru said...

owh kat umah mmg basuh...gila tak basuh, depa kutip teluq tu dari vontot ayam terus juai...hehehe...kat sini ada satu kedai char koeyteow dia letak banner camtu ar...

Hazzy Ishak said...

betul lah kak, rasanya kat area bangi ni belum jumpa lagi kot

AngahSayang2314 said...

seharusnya mesti lah berbasuh dahulu kerana ia kuar dari tempat najis haiwan tersebut angah kalau macam tue memang basuh dari dulu lagiiii

suri said...

dah byk bloger risau pasal ni..huuu..

dlu ak pikir skrg baru terperasan huuu..harap2 dpt d elakkan..

klu nk mkn luar pastikan pesan kat dia telur kena basuh yer..klu muskil tak yah bubuh telur dlm makanan kita

lydzar said...

kalau masak sendiri kt rumah, mmg basuh dulu la
tp kalau makan kt luar/kedai, tak tau la dorang basuh ke tak

Frodo Baggins said...

teloor berbasuh?
wooooooooooooo
kalau basuh hilang arr nikmatnyer
wakakkakakaka

Hezesuze said...

opkos ler weols basuh telur tu uols....demi kesihatan katenye kan ahakss

J.M.R said...

semua telur wajib dibasuh dulu k!:-p

azzey said...

mas; bagus ada letak label cam gitu.pembeli lbh yakin!

Pejuang Kesenian Extreme said...

Kat muar dah ada satu..Kedai jual Char kuey tiaw..TUlis kat situ telur dibasuh..Kalau blogger Telurdibasuh tengok banner tu,kompom kembang idung dia..

zulkbo said...

salam..
setuju..
selalulah cuci telur anda
demi kebaikan bersama..la la la

New Entry "Palestine Will Be Free?"

piewahid said...

slm mas, pekabo.

maaflah dh xmampu skerap dulu ziarah.

entry yg bagus sbb mmg ramai yg terlupa dan xclear.

p/s- apa2pun telor mmg lah kena basuh sbelum digunakan mas...

maslinamansor said...

amboi... bab2 telur berbasuh, laju jer korang yer...

AngahSayang2314 said...

mas teloq 1 hehehe

Sharinginfoz said...

i am sure ramai yang lepas pandang dan tak kisah kan

Joy said...

mmg kena basuh sbb ada tu masih ada kesan yaik lg..hehehe

Anonymous said...

tapi kalau makan telur goreng bukannya mkn ngan kulit dy..isi dia ja..SO HOW??

Zezebel said...

kat rumah, telur memang di basuh sebelum masak...kat luar, elakkan lah makan telur kalau rasa ragu..huhu

maslinamansor said...

anonymous,
Masa pecah kan telur, lepas tue tangan yang sama gak dok tenyehkan kat kulit murtabak... tak ke kotor namanya....

Sebab tue seelok2nya basuh supaya tiada rasa was-was.

Laila said...

ya. wajib basuh....bukan harus atau lebih baik...
sebab najis yg melekat pada telur....

Lagenda said...

Better la basuh. Supaya lebih yakin dan tanpa was2 utk dimakan.