Tuesday, September 7, 2010

Bila wartawan tak buat reserch dahulu...

Aku tak kata yang aku tahu sangat pasal artis-artis Korea nie. Tapi bila ada akhbar tempatan buat news pasal mereka, aku akan baca.

Aku perasan ada sesetengah akhbar macam main letak jer mana-mana artis Korea. Masa Wonder Girls datang Malaysia, ada Surat khabar yang satu nie letak gambar Ahli kumpulan Wonder Girls yang lama. Dah lama dah salah seorang dari ahli Wonder Girls keluar ( kerana sambung belajar ) dari group nie. Tahun lepas lagi. Sampai dah ada ahli baru. Aku ignore jer, mungkin wartawan muda kot...

Kemudian, artikel minggu lepas pasal artis Korea lagi. Tapi kali nie bukan surat khabar yang sama. Buat artikel pasal Lee Min Ho... Eh! Korang tak kenal yer? Kenal tak artis yang berlakon dalan Boys over/ before Flower? Yang berlakon sebagai Goo Jun Pyo?

 Credit pic from HERE
 Lee Min Ho

Boleh artikel tue letak nama dia Lee Jun Ki.... Bapak lari banyak rupa depa nie...!!!!

Credit pic from HERE
Ini gambar  Pemilik nama Lee Jun Ki yang sebenar...

Dan baru-baru nie berita pasal ahli kumpulan SS501 yang baru berpecah.
Kes yang sama seperti kes-kes diatas... letak gambar yang salah...

Credit pic from HERE
Kim Hyun Joong

Surat khabar yang sama letak gambar orang lain gak. Depa letak nama Kim Hyun Joong tapi p letak gambar Kim Hyung Jun.

Credit pic from HERE
Kim Hyung Jun

Harap-harap lepas nie, wartawan jangan la senang-senang jer buat artikel pasal artis Korea tanpa buat research pasal mereka... Buat malu jer kalau silap...

19 comments:

cheqna said...

ashie023 hardcore korea punya peminat
cheqna mint gitu2 je

Lagenda said...

Sohih peminat 'kipas susah mati' nih!!

Bro Framestone said...

maaf, bro sorang pun xkenal he...23x

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

Adyshariz said...

btui..btui..ni sah wartawan bidang terjun jer ni.. ade panggil jun pyo nama lain..bangkang ni..hehe..ade gak peminat drama korea..muahh..kat ko la mas..

lydzar said...

saya pon tak kenal mereka2 nih..

maslinamansor said...

sedih nya bila korang tak kenal mereka2 ini... Waaaa....

*saje ngada2 lebih, esok nak balik kampung dah. Sentimental... hehehe

AngahSayang2314 said...

ye la kalau macam tue kena baca dulu betul2 kan???

Fieza79 said...

mas ni mmg peminat fanatik selebriti korea ni...pe la punya wartawan bt malu kat mas je kan...heheh.

dua2 artis tu fieza kenal...tp nama tu kureng pasti...huhu

LiFe KaMi said...

adik kami ade download bnyk cite korea..hehe

fikah mus said...

sama la macam saya.
rasa geram, sebab kat malaysia ni ramai hardcore k-pop dan k-drama.
jadi, bila salah, terus dapat detect.
harap dorang belajar dari kesilapan, jangan main hentam je.

oh, salam singgah akak.

piewahid said...

he3...
luahan peminat tegar.

selamat balik kampung mas.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

“Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin.
Semoga segala doa, ibadah dan taubat kita dimakbulkan-Nya dan semoga berbahagia dunia akhirat”

“Terima kasih sudi menjalin silaturrahim yang sungguh bermakna & berkongsi pengalaman yang sungguh berharga”

ashie023 said...

ni aku nak marah ni...
main2 letak je..dahlah nama laki aku lee minho jadik lee junki..agagagaga...penat nasihat ni..yelah dorang ni bukan nye nak tau perkembangan artis luar..kalu ye pong buatlah research dolu, sblom nak kuor kan brite, kalu x malu je..ermmm

emo plak aku..whhahhaa

suri said...

baik tak yah jadi wartawan...klu baru mula2 bljar bidang wratawan tu lain le...

tapi npe sblum nak klrkan artikel tak der org yang tlog cek kan ke??? pelikk

zue said...

ni baru betul2 peminat korea...semua mas tahu..boleh join dgn anak k.zue lah.

selamat hari raya maaf zahir dan batin.

farhana said...

Ya???
Boleh bikin panas peminat2 korea...
Tang nama Lee Min Ho tertukar tu mmng tak boleh tahan la...
The reporters shouldn't take it easy, kat Msia terlalu ramai peminat2 artis korea

Kyuubi_85 said...

tula kerja melepas batuk di tangga.. asal bleh publish and bnyk org nak baca, sudah huhu

hamzah ian said...

oyeah.. korea2...

Zezebel said...

uik... cumil owh.
hehehehe....

Iela Fazielah said...

tabik.. peminat cerita korea tegar ni