Friday, July 30, 2010

Bagaimana mendapatkan hati yang mulia...

Mengikut Imam Al-Ghazali untuk mendapatkan hati yang mulia kita semua mesti melepasi dua pencapaian.

1. Kalau kita boleh berbuat baik kepada orang yang buat jahat pada kita.

Contohnya:
Bila suami/isteri korang buat baik, (memuji, bagi hadiah, ikut kemahuan) korang mesti balas baik kat depa. Dan-dan tue la senyum, picit-picit badan, buat air (tanpa disuruh pun... fresh oren lak tue). Tapi cuba kalau suami/isteri korang sakitkan hati korang especially time-time cuti raya nie ( nak balik kampung sapa). Muncung mulut korang boleh buat sangkut baju... Muka tak dak manis langsung, dalam hati penuh dengan sumpah seranah....

Contoh yang aku kasi nie bukan la jahat mana pun tapi dalam kategori menyakitkan hati korang jer. Kiranya jahat juga la...

Jadi korang boleh ker bila gaduh-gaduh dengan suami/isteri tapi still boleh maintain muka manis korang tue.... (kena ikhlas tau). Kalau adapun 1:1juta la kot.... Yer tak?


2. Kalau kita boleh mendoakan orang yang kita dengki. (baca lagi sekali... orang yang kita dengki...)

Contohnya:
Kita asyik dok compare si Dia ini, semua cukup pakejnya. Cantik, kaya, lemah lembut, berbudi bahasa, bos sayang dalam ertikata lain... ramai orang suka kat Dia.
Korang/aku yang tak puas hati dengan rezeki yang dia dapat tue, boleh ke doakan dia lagi murah rezeki, hidup aman damai... Tah-tah lagi doakan kejatuhan Dia ada la...

Mengikut Imam Al-Ghazali, jikalau kita mendoakan kebahagian  kepada orang yang kita dengki, InsyaAllah lama kelamaan hati kita boleh jadi lembut (tak dengki dah kat Dia). Malahan jikalau doa kita dimakbulkan (dengan hati yang ikhlas) Allah swt akan memurahkan rezeki yang berlipat kali ganda daripada orang yang kita doakan...


Ehem... Ehem... Korang boleh ker?
Aku dua dua pencapaian nie tak leh sampai lagi tambah-tanbah lagi yang nombor satu. Kalau orang yang berbuat jahat pada kita tue... Memang akan aku maafkan tapi take time gak. Muka masa tue, tak payah bagitau la, sekilas pandang pun kalau boleh tak mau pandang... hehehe

Macam semalam, aku juga masih mencari-cari jalan untuk memperbaiki diri...
Masih belum sempurna...

12 comments:

honeylanz said...

thn ni turn sambut raya kg hb. tp kg kami x jauh dekat aja...hehehe.

maslinamansor said...

has,
sama la dengan mas tapi turn kali nie rumah hubby... Pas tue kan, sekejap jer duduk sebab nak p bercuti lak lepas tue...hehehe

[-suziey-] said...

haahhahh setuju sgt point no 1 tu..hahaha boel ke nk maintain manis kalu hati sakit..adeiii..lg nk majuk2 n nk bls balik..masyaAllah jahatnya diriku..huhu

maslinamansor said...

suziey...
hik.. hik.. sama la.

Sharinginfoz said...

apa-apa pun semoga kita tergolong drp org2 yang beriman kan

Jom Hotdog

mrs.ecam said...

adoi nokkk...ati aku mmg x semulia tu nokkk...uhuk3...yg no 1 tu pong bertaun duk terai nih....still x leh lg...ai x reti berpura2 lah...klu mrh tu mmg nmpk jelas kt muke...uhuk3

Fieza79 said...

sebenanya sng cara nk mendapatkan hati yg mulia sume nya dtg dari ati kita jgk...

nama ku telah tersenarai...thanks...

zulkbo said...

salam..
bab balik beraya tu
berbincanglah..bergilir2
ni belum bermadu lagi
kalau ada macam mana lah
agaknya..he he..

suri said...

jadilah diri dg seadanya :) heee

J.M.R said...

yg 1st pon dh mencabar nih..aieh...

maslinamansor said...

sharinginfoz,
harap2 beitulah...

mrs.ecam,
sama la kita...

fieza79,
kena ikhlas, kan...

waakumsalam zul,
ehem2... bermadu...
oh, tidak...

suri,
jadi diri sendiri dan cuba untuk lebih baik...

jmr,
ingat senang nak buat... hehhe

azzey said...

Mmmg susah nak wat tu....tp x mustahil kan??? so, kita sama2lah cuba buat ye......