Tuesday, March 9, 2010

"Siti Aishah"



pic from here

Hari nie baca surat khabar mengenai kisah bayi buangan "Siti Aishah"...

Secara rasminya menjadi ahli keluarga kepada En. Amiruddin dan isteri... Alhamdullilah ada yang sudi mengambil siti aishah walau pun belum mengetahui status 'si pembuang' bayi itu...

Nak ulas banyak pun aku bukan dalam situasi si pembuang... tapi aku cuma berharap jangan la dah penat2 mengandung tue dibunuh pulak....

Sedih bila melihat bayi yang cukup sifat dibunuh tanpa rasa belas kasihan...
Kalau dah buat dosa... jangan la kau tambah lagi dosa korang...

Benda2 nie jenis berlarutan.... bila sorang buang... tak sampai sehari lepas tue ada lak yang buang lagi....
Korang nak buang bayi ikut suka hati korang .. tapi korang buang kat tempat2 yang korang rasa tempat tue orang leh jumpa bayi dengan selamat...

Nie tak... p bunuh... bakar... buang dalam tandas... sedih aku rasa....
Korang bagi kat aku pun takpa...

Balik kepada En. Amiruddin, wartawan bertanya kalau2 keluarga sebenar nak ambil balik Siti Aishah....

"Kalau ibu bapa sebenar Siti Aishah datang cari anak mereka balik, saya tetap tidak akan bagi."

Kalau aku pun jangan harap la aku nak bagi, walaupun bayi tue pelajaran xseberapa... xpandai... berkasar bahasa ngan aku....

Kalau dia besar nanti jadi orang yang berguna... Alhamdullilah...
Kalau dia besar xjadi "orang".... Itu pun anak aku...
Asalkan hati aku memang ikhlas nak menjaga dia.....

Tapi itu kata-kata dari aku... Kemudian hari aku tak tahu...
Cuma aku harap jangan la buang bayi....

Tergamak korang buang anak korang....?

p/s: Sori... aku emosional sikit...

13 comments:

zulkbo said...

Salam Maslina..
sedihnya kisah budak kecil Siti Aishah ni..alhamdulillah ada yang prihatin..

Sharinginfoz said...

apasal tergamak buang anak sendiri???

maslinamansor said...

Zulkbo:Waakumsalam..
Comel siti aishah kan...
Sapa la yang sanggup membuang bayi sendiri

sharinginfoz: biantang pun sayangkan anak kan...

piewahid said...

subhanallah... betapa bayi tersbut suci bersih daripada sebarang dosa ibu bapanya.

jahiliah moden jauh lebih brutal daripada jahiliah dulu²..

CuTeMiUt78 said...

eemm betul setuju ngan statement tu...

maslinamansor said...

piewahid: betul2... o

mrs.ecam said...

isk nape la nk buang2 bayi neh...klu dh x nk bg jek kt org yg nk..yg bertaun2 tnggu nk ank tp lom rejeki lg 2 kn...ha bg la kt dieorg...yg p buang 2 nape...sok2 kne tngkp gak ngan polis...polis skang nie dh cekap n advance...pki DNA pong dh bleh tngkp ko si pembuang oi...huhuh emo...emo...

maslinamansor said...

betul2... kalau dh dr dulu xmau anak, jangan buat...

CT NORAMIZA said...

mas, maybe yg buang2 anak ni lahir x dak otak kot, tu dia boleh buat camtu kan?

honeylanz said...

comelnye siti aisyah ni..

maslinamansor said...

k.miza: otak kat lutut.. bleh... :)

maslinamansor said...

has: comel... putih gebu jer nampak

HLR Jati said...

HLR Jati - Home Interior Design and Decoration

Hubungi kami dan lawatilah galleri hiasan dalaman kami untuk keterangan lanjut.

http://hlr-jati.blogspot.com/


HLR Jati
No 38, Jalan Sri Sarawak 19, Taman Sri Andalas,
41200 Klang, Selangor Darul Ehsan,
Malaysia

Note: Berdekatan Hospital Besar Klang, McDonalds Taman Sri Andalas, Tesco Klang, Bandar Baru Bukit Tinggi, Jusco Klang, Bandar Botanic dan Highway Kesas Menuju ke Port Klang