Friday, September 3, 2010

Pengalaman memberi duit raya...

Sebelum kawin, aku tak dak la masalah sangat. Sebab kebanyakkannya orang memberi kat aku lebih daripada aku memberi kat budak-budak.

Lepas kawin, lain sikit. Tahun pertama sebagai suami isteri, kami bagi duit raya asing-asing. Hubby kata kat aku, dia punya "family style" kasi duit raya asing-asing... Maknanya dari hubby satu dan dari aku satu. Aku tanya la kenapa mesti macam tue. Tak leh kasi sekali ker...

Pelik pulak aku kenapa harus beri asing-asing... Kenapa? Kita nie bukan laki bini ker...?
Bila dah bertalu-talu aku tanya macam tue, terus tukar stail...


Tahun kedua beraya, kami dah bagi duit raya guna 1 sampul setiap sorang. Dah tak asing-asing lagi. Namun begitu, si anak buah hubby lak mempunyai mulut yang terlampau lah pandai berkata-kata...

"Pak cik dah bagi... Kenapa Mak cik tak bagi pun..."
Dan dituntutnya duit raya kat aku sepanjang raya pertama... Tapi aku buat hati kering jer... hehehe.

Tahun nie tetap juga kami kasi sorang satu. Ini kami punya "family style tau..!!!!"


p/s: Aku dah dapat tukar duit raya... hehehe. LEGAAAAAA

14 comments:

zulkbo said...

salam..
Duit raya???
alahai tak pecah lagi
la..hampa ada duit kecik
dak???kalau tak dak mai balik bila ada noh??la la la...

Nini D.. said...

muahahahha...teman sejak2 dah jadi H.M. nih....retired dah bg duit raya..kikiki

mama zharfan said...

heheh cute la plak duit raya asing2 tu ie nak bagi nampak banyak lah tu :)

Joy said...

yea..kami pun 1 envelop aja gak ;)

penjejak maya said...

salam,

boleh jugak bagi 2 kali duit tu pun bagi dua la letak dalam dua sampul hehe..

UmmiUmmar said...

oo..style bg 2 kali pon ada gak noh.hehe

eMMe said...

my 1st time raya...berdua....duit raya asing2, hahaha...hubby kata OK..layan...

azzey said...

maslinamansor: stuju! ikut je style kita, jgn ikut style org lain......ikut ikhlas kita le kannnnnnn......

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

duit raya awal2 lagi ayu dah tukar..

style ayu sam akot ngan org2 lain...satu sampul mewakili kami suami isteri..hehe

Lagenda said...

Xpun,duit yg dlm 1 sampul tu, mas pecah kasik 2 sampul ajelah. Amaun tetap sama..sampul je lebih! Miahahaaa..

Zezebel said...

Hehehehehe....
Saya masih bujang lagi, tak perlu bagi duit raya. tahun depan tak tahu lah. Berapa budget setahun duit raya eh?

kak ina kl said...

alahai comelnya Danish ni..kecian ek kamu tak dapat tenguk perkembangan dia setiap hari. Dia buat peel sebab nak tarik perhatian.

kdg-kdg geram kan mulut budak skrg..mcm paksa ajer suruh bagi duit raya..

Sharinginfoz said...

dah ceritanya macam tu kan, hmmmm kalau saya satu pun cukuplah

Thoha said...

salam. saya setakat ni belum ada pengalaman lagi memberi duit raya..hehe