Monday, August 9, 2010

Kenapa minyak wangi boleh memberi tanggapan murahan...

Memakai minyak wangi bukanlah bermakna wanita murahan tetapi cara pemakaian minyak wangi itu.

Seharusnya haruman minyak wangi yang dipakai boleh dihidu atau dibau oleh orang sekeliling dalam linkungan setengah depa kita sahaja. Lebih daripada itu, boleh menghilangkan karisma dalam diri kita.


Murahan yang dimaksudkan adalah, apabila menggunakan minyak wangi terlampau banyak sehingga boleh membuatkan orang lain bercakap (mengumpat/mengutuk) pasal kita. Jadi, pakai lah biar berpada.

 *********************************************************************************
Aku mendengar ceramah tentang etika pemakaian dan karisma yang perlu dikeluarkan. Pemakaian minyak wangi yang keterlaluan, make up yang terlalu tebal, pemakaian pakaian yang bersinar-sinar, aksesori yang bersarat akan mengurangkan karisma dalam diri kita kerana orang hanya melihat pada penampilan kita sahaja...

Contohnya:

Minyak wangi- Bau yang kuat boleh menyebabkan orang kadang- kala tidak selesa dengan haruman korang

Make up- Kalau korang pakai tebal sangat, orang asyik dok tengok muka korang jer... Dan tak semestinya kalau tak make up langsung pun orang tak akan mengata juga... Jadi sekadar make up nipis pun dah ok...

Pakaian- Jangan pakai pakaian yang terlampau menonjol, seksi... bergemelapan macam nak pergi ambil award. Dan jangan salahkan orang jika orang lain salah tanggapan dengan pekerjaan korang.

Aksesori- Kalau boleh jangan lah pakai subang yang berjurai-jurai...


Kenpa kita perlu elakkan pemakaian yang terlalu yang menonjol ini...?

Ini kerana, jikalau kita terlalu menonjolkan pemakaian kita, apa yang kita cakap... orang akan kurang memberi perhatian kerana asyik dok fokus kat subang yang berjuntai-juntai tue... bibir yang kemerahan... pakaian bersinar-sinar... dan bau wangi yang menyukarkan mereka bernafas...

Sebab itu... "LESS IS MORE"



p/s: Cuba korang bayangkan.... Make up tebal, baju seksi bergemelapan, wangi yang kuat... macam sape?
Teke... teka...

16 comments:

lydzar said...

bersangka baik hihi mcm artis nk p amek award la :)

[-suziey-] said...

haih..kalu ikt islam..perempuan lgsung xdibenarkan pakai wangian bila keluar dr umah..
tp mcm kt pakai just nk ilangkan bau asap ..ekekke;D sdiri pening bau asap..tp apkai light2 jek..

Nini D.. said...

btol tu cik Mas..teman setuju sesangat

eMMe said...

me pakai perfum, coz me ade bau badan, takot yg dekat2, peluk2 me, tak selsa...hahaha!

J.L said...

ber sederhana sudah memadaikan ;)

Lagenda said...

oo..Betul! Mak setuju dengan semua point di atas. MORE IS LESS.

Sharinginfoz said...

faham-faham le mengenai pemakaian minyak wangi kan

Sogo KL Follows Sharinginfoz

eena said...

betul3x..me agree semua pendapat pn mas nih...if dah over sangat..pening oii...

penjejak maya said...

salam,

bagus la tu peringatan terutamanya nak tiba bulan puasa ni hehe..

Hezesuze said...

macam pondan ler jwpnye.....oppppss!!

weols kai perfume gak tapi lite2 jek nk ilangkan bau hapaq ketiak gtew...ahakss!!

piewahid said...

slm mas,
saya sokong n3 ni 100%

"Selamat menjalani ibadah puasa dgn sempurna. Semoga segala amalan dan doa diterima-Nya. Ampun maaf atas segala kesilapan & kesalahan"

cheqna said...

salam mas

cheqna pakai bedak anakku je..
huhuhuhu
tapi betul tu..cheqna setuju
less is more

Iela Fazielah said...

mcm sape ek... tp mmg kalau bermakeup kita kena bersederhana...barulah nampak naturel beautykan??

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

bab yang minyak wangi bau kuat tu memang anoying..kadang2 rasa jengkel pun ada..

p/s:apapun,selamat menyambut bulan ramadhan ye..

Pak Cik yang Glamour di Bulan Puasa dan hari raya

nurKN @ Nur said...

yes..sgt xsuke org yg pkai prfume bau xilg2 even si dia tuh dh jln kuar lif msuk floor lain..leh undg zina bb dh kire tarik prhatian kaum adam..so sdrhana dlm brpakaian..

n.b:prnh duk sblh snior yg pkai ptfume wngi giler smpai bersin selsema last2 demam end of the day..sgguh suwey itu worang lnsung xleh nk study..nk tukr tmpt dh xleh bb last mnute amik tmpt dlm barisan kawat..urghhh!

CuTeMiUt78 said...

yup betul tu..