Wednesday, May 12, 2010

Sejarah yang aku minat... Andalusia

Mari sama-sama menghayati lagu Arwah Sudirman...

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita

Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini


Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku

Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan



Yup, i'm patriotic girl. Tapi aku aku tak minat sangat politik.

Pandangan seseorang berbeza bagi setiap orang. Aku.. kau... tak sama. Tapi kita di daratan yang sama... bumi Malaysia.

Hari ini berbeza sedikit. Aku membaca mengenai Andalusia. Siapa yang tahu pasal Andalusia?




Sejarah? Aku memang minat sejarah... (walaupun tak score)
Aku cuba meratapi sejarah Andalusia. Bukan pasal kegemilangan nya tetapi kejatuhan nya... Dan bagaimana rakyat Andalusia dibunuh pada ketika itu. Ada dua versi. Satu versi dari orang yang menjatuhkan Andalusia. Satu lagi versi dari orang yang dijatuhkan.

*******************************************************************************

Blog aku tak semestinya berkisar peribadi sahaja. Jadi tak salah kalau aku selingkan dengan patriotik :)


P/S: Aku baru tahu kita boleh kemana-mana negara kecuali Israel. Dan orang sana juga tak dibenarkan datang kesini.

P/S: Kalau ada yang tak tahu bagaimana Andalusia dijatuhkan, karang aku cerita.

12 comments:

zulkbo said...

salam mas..
wahh hebat..
penggemar sejarah islam
bagus tu..samalah kita..

piewahid said...

salam mas,
ingatkan sempena 31 ogos atau 16 september tadi.
baguslah patriotik, siapa xsyg tanah air sendiri cuma cara yg kdg2 berbeza.

p/s sy score sejarah tau! tapi subjek lain, semua hampir2 nak lingkup. hahaha...

Sharinginfoz said...

alamak sejarah memang tak suka...

maslinamansor said...

waakumsalam,
memang minat..!!! tambah2 lagi yang kalau ada yang tak masuk dalam sejarah

maslinamansor said...

waakumsalam piewahid,
31 ogos mas tahu tapi yang 16 sept tue ape?

Nampak nya kena menuntut lagi.. :)

maslinamansor said...

sharinginfoz,
minat ekonomi yer... :)

Kancilbiru said...

aku pun suka sejarah..aku rasa semua org patut cinta sejarah supata lebih kenal bangsa dan tanahair sendiri..

kak ina kl said...

salam..akak suker sejarah..masa sekolahlah..skrg akak minat berbloglah pulak..

maslinamansor said...

nizaa,
yang muda belia nie kena ambil tahu banyak sikit....

maslinamansor said...

kak ina,
waakumsalam, boleh geng la yer.

honeylanz said...

suka subject sejarah: nak2 ms form 1-3, pasal ada zaman paleolitik, neolitik...

maslinamansor said...

has,
sejarah pasal zaman batu tue kan?