Wednesday, April 14, 2010

Penyiasat Remaja Hajime Kindaichi

Angan-angan aku nak jadi seperti Hajime Kindaichi... Mempunyai IQ 180 walaupun kelihatan seperti budak tak cukup sifat...

Aku start baca komik Penyiasat Remaja (PR) nie sejak aku bangku sekolah menengah lagi... Masa tue aku selalu dok berharap abang dapat bawa balik komik tue dari asrama dia... Sebabnya aku tak cukup duit poket. Duit habis banyak kat makan...

Bila dah aku masuk Politeknik, aku jumpa balik buku tue... aku kaut sekali dari episod pertama sampai sepuluh jer.... al-maklum la... aku kan masih lagi belajar, duit banyak kena guna. Guna untuk makan....

PR nie ada sampai 27 episod (eh, tak... ada 27 jilid, bersambung-sambung). Jadi bila aku dah bekerja, aku sambung balik. Ingat aku, nak sambung jer dari buku 11... sekali baru aku tahu, mak buang buku2 komik PR aku... Sayangnya....

Terpaksa la aku start dari awal... tapi aku tak kisah sangat sebab aku dah ada pendapatan sendiri, xmintak dah dari mak abah... Malahan, walaupun aku terbudget untuk makanan lebih dari biasa, aku boleh lagi beli komik tue...

Eh, kenapa aku tak beli jer skali gus yer.... Jawapan nya, langsung tak dak feeling kalau beli skali gus... Aku suka ternanti2 , biar hati berdebar2 nak tau sapa pembunuhnya...


PENYIASAT REMAJA HAJIME KINDAICHI
Siapakah beliau...?
Seorang remaja yang malas nak pegi sekolah... mempunyai IQ 180, banyak menyelesaikan misteri pembunuhan. Ayat yang selau digunakan dalam setiap buku...... "Kes ini telah dibongkari"...

P/S: Entry kali nie sengaja nak bercakap pasal minat aku membaca komik, lebih-lebih lagi PR!!!!

11 comments:

piewahid said...

slm mas,
mse kecik² dulu kita suka jgk bace buku cenggini. penyiasat hadi (hardy boy). best sgt rsenya...

Sharinginfoz said...

seronok gak jadi penyiasat ni macam jaga tepi kain org kan

maslinamansor said...

waakumsalam,
penah gak baca hardy boy tue...
adik beradik kan... :)

maslinamansor said...

sharinginfoz,
lebih kurang macam tue la... :)

zulkbo said...

salam mas..
cerdik remaja tu?
iq sampai 180

Anonymous said...

hai mas,saya pun minat sesgt siri penyiasat remaja ni..lagi2 hajime kindaichi..sy pun ad kumpul gk..tp 4 sure xcomplete,huhu..
any ideas where i can get it?
kalo awk rasa nk jual koleksi awk tu gtau ek..sgt berminat nk beli ^^

maslinamansor said...

anony,
sori tak mungkin akan jual sebab saya suka baca berulang2 kali..

Tapi kalau hendak boleh la saya kasi borang langganan

ena said...

mas, samalah kita. minat sejak tingkatan 3 smp skrg da anak 4 pon masih mngadap PR. semua buku de saya ada. dari yg 27 buku tu, buku kes, buku satu2, detektif Q sampai latest ni pembunuhan inspektor kenmochi...

qiSt...... said...

nk jugak boleh x attach borang langganan hehe...

Haruno said...

slm,saye pon suke sgt bace buku ni...tp susah nk dpt lar...

Anonymous said...

saya pon minat giler penyiasat remaja tu...tapi saya lebih minat detective conan kot...memang syok gile jadi detektif kan?