Wednesday, April 14, 2010

Apa motif diwujudkan Facebook...?

Seingat aku la.... Facebook macam 1 geng dengan Friendster... Myspace... Twitter...
Untuk berkongsi pendapat, gambar2, nak mengumpulkan kawan2 lama... kalau mengikut teori MASLINAMANSOR la...

Tapi yang mendukacitakan aku bila ada orang menjadikan facebook sebagai tempat melepaskan amarah... cacian... pergaduhan... penghinaan...

Rasanya korang penah dengar pasal budak 13 tahun tue kan... Nama apatah dia... aku ambil kisah tapi aku malas nak ambil tau dengan budak tak cukup umur tue... Lagipun dia bukan "Kawan" aku.

Tapi aku ambil kisah apabila salah seorang dalam friends aku buat post berani mati...

Menyumpah supaya member aku lagi satu nie beranak dalam longkang....
Nauzubillah...

Kenapa dia sanggup bercakap macam tue... Walaupun semarah mana pun, tolonglah ngadu kat bestfriend jer... jangan dibuat main dengan post2 kat facebook nie... Ramai orang memandang...
Nasib baik la yang sorang lagi tue takda facebook, jadi dia tak tahu la...
Kalau dia tahu, mungkin rosak persahabatan.... walaupun tak bersahabat baik...

Dan walaupun dia memaafkan, sedikit sebanyak mesti masih terlekat lagi kata2 "baik hati" itu...

Pokoknya, apa guna Facebook...? Tolonglah guna sebaik2nya...

8 comments:

honeylanz said...

sblm ber blog & fb, has guna friendster je..now ada abandon dah. tinggal berblog je dah..

piewahid said...

slm mas,
slain faktor komersial, kalau kita salah guna, internet ni adalah senjata yahudi yg ampuh utk melalaikan umat islam dan mencuri data peribadi individu.

kalau sampai ke peringkat tak malu tunjuk perangai buruk depan org tu payah la...:(

p/s saya ada akaun facebook tapi hampir langsung tak buka. saya tak sukakan konsepnya. lagipun, manalah ada byk masa...

maslinamansor said...

has,
mas kdg2 buka facebook.... cuma akhir2 nie macam tawar hati pulak...

maslinamansor said...

salam piewahid,
Mas dapat pasal email tentang kaitan antara facebook dan yahudi tue...

mrs shaifull said...

sapalah yg kuang ajaq sgt tu, doa yg bukan2 kat orang, bg kmiza, x kisahlah cara apa sekalipun, tp doakan yg x baik utk org lain, mmg berdosa..

y@n@ M!B said...

yg bg post panas2 tu maybe nk publisiti je kut..ermm~
tepuk dada tanya iman,
tepuk kepala tanya akal...\/(^_^)

maslinamansor said...

kmiza,
keja opis mas gak... kmiza tak kenal kot...
'dia' tak tahu yang nanti 'dia' akan ngandung gak... :)

maslinamansor said...

yana,
orang tue mungkin xnak publisiti cuma dia salah menunjukkan kemarahan ditempat yang tak sepatutnya