Friday, March 26, 2010

Berhati-hati dengan roomate....

Tengok berita tv3 tak tadi....?
Aku tengok.....

Berita luar negara kat China....
Lelaki tue bunuh roomate dia sendiri.....
Sebabnya..... tak tahan bunyi dengkuran member dia tue.... Kelakar la pulak aku dengar alasan cam tue....

Nampak nya dengan alasan remeh temeh macam tue pun boleh jadi motif perbunuhan....
Lelaki tue rasanya tak tahan sangat la tue.... Kenapa dia tak mau cari bilik lain yer....?

Aku tengok wajah lelaki tue masa mendengar hukuman makamah.... tenang jer....
Kalau disabit kesalahan.... eh!!! ke dh jatuh hukuman....?
Hukuman yang diterima adalah hukuman mati.....
Tenang jer kau dapat hukuman tue yer.....


Aku bila bercakap pasal roomate.... teringat kepada budak housemate aku dulu....
Aku jual kat dia mesin basuh, baru beli dalam 4bulan.... sebabnya aku nak balik cuti bersalin selama 4 bulan.... jadi aku jual la....
Budak tue kata dia takde duit lagi tapi mahu.... jadi aku kata la,
"Xpe.... nanti adik bayar sikit2 tiap2 bulan...."

Bulan pertama.... aku tak terima lagi duit....
Bulan kedua pun tak terima.....
Bulan ketiga... aku pun call...
"Ok2, kak.... nanti saya bank-in"

Agak2, dia bank-in tak....?
Jangan harap la.....!!!!

Bulan keempat aku kembali keja, aku call sekali lagi.... budak tue tak angkat!!!!!
Aku pun guna phone ofis... dia tak angkat gak....
Lepas beberapa minit.... bunyi phone ofis bunyi... aku angkat....

"Ini Cik Maslina ker...? Saya Shazawa.... kenapa Cik call saya tadi...?"
(mangkuk betul... ko tak tau nama aku!!!!)
"Nie wawa ker..? nie kak mas.... Nak tanye bila nak bayar akak punya mesin...?"
"Eh.... tak masuk ker lagi ker....? Xpe2... nanti wawa masuk kan....."

Rasa2 korang masuk tak......?
Jangan harap gak la.....!!!!

Aku malas nak kata apa dah...
Member aku suruh antar mesej kat dia... suruh tulis macam nie...

"Kalau rasa nak mesin tue secara halal.... bayar lah... kalau tak, haram la kau pakai...."

Tapi aku tak send pun....
Dalam hati nie aku pun tak tau nak halalkan ker tak....
Tengok2 la nanti....

10 comments:

piewahid said...

mmm... hampeh!
malang la sesiapa yg dpt bini prangai cenggitu. kat depan mesti nampak baik... je!

moga Allah berikan dia taufik hidayah dan mas bsabar slalu...

mse dulu2, sy jenuh duk umah bjg ni (kongsi2). mcm2 yg dh jmpe & tengok!

Sharinginfoz said...

hati hati dengan semuaa orang kan

Model Ekonomi Baru

Air Batu Naik

maslinamansor said...

piewahid,
dia dapat suami sepesen cam dia la kot.... :)

maslinamansor said...

sharinginfoz,
still berhati2 sampai sekarang...

qaseh mas said...

Salam Maslina
macam pegalaman saya juga :)
masa tu saya baru pindah ke satu tempat,tempat tu langsung takde line telefon (sekarang dah ada..)kalau nak guna juga hp,kena gi tepi kubur jauh nun kat simpang...
nak tak nak kenalah masukkan telekom..suami masukkan sebab risau keadaan saya dah sarat hamil dan duduk jauh dari waris..terkotang kating seorang diri,saya izinkan roomates saya gunakan telefon tu,tak lama telefon boleh digunakan 4 hari je, saya masuk ward dan berkampunglah terus dalam ward.Bil telefon?ribu raban..ops macam dah jadi entry saya pulak,sory ya Mas...

maslinamansor said...

waakumsalam...
ribu.....
tak aagk2 guna... dia bayar balik tak...?

Kancilbiru said...

eee tak malunya roomate hang tu...isk isk..

maslinamansor said...

memang punn...

qaseh mas said...

tak Mas...kami terpaksa korek sana sini lah supaya nama saya tak black list...

maslinamansor said...

tak pasal2 awak yang susah kan...