Tuesday, March 23, 2010

Aku pangkah kau 246?!!!!

Story nya bermula apabila aku balik dari Penang pagi tadi....

Turun2 bas dalam pukul 5 lebih, dah nak dekat kul 6 pagi...
Memang niat nak naik teksi sebab aku tak bawa baju spare nak terus pegi keja.... jadinya aku balik rumah dulu....

Minggu lepas masa aku balik, driver teksi bagitau aku supaya berhati2 pilih pemandu... Sebab ada kes samun.... kalau ada penumpang kat depan... lelaki.... jangan naik...!!!!

So... aku masa turun jer dari bas... aku tengok dulu muka driver2 teksi....
Takut.........
Jadi aku ambil yang paling nampak baik la dari mata kasar aku nie....

Dia tanya nak pergi mana...?
Aku kata Sentul Pasar....

Lepas dah jalan suku jalan.... baru dia bagitau harga....
Rm35 yer adik kalau area sentul.....
(mangkuk engkau...)

Aku balas la.... "minggu lepas saya naik baru jer RM20...."
"Alaaaa, yang tue nak balik terus ke Gombak... saya patah balik ke Pudu....."

Kot iyer pun tak kan la sampai RM35....
Ujung bulan nie....
Selama aku kat KL... tak pernah aku balik awal2 pagi ke Sentul lebih dari RM25.....
Ko pesal letak harga mahal sangat...!!!!! (dalam hati jer la aku cakap...)
Kang tak pasal tinggal aku tepi jalan....

Salah aku gak tak tanya harga kan....
Bila sampai jer kat rumah... aku pun kata la tak leh kurang ker.... RM30 ker....?

"Mana boleh adik.... Teksi nie baru lagi.... baru jer sebulan...."
Tak kan la baru sebulan... ko nak cantas aku sampai RM35.....

Oleh sebab itu... aku declare.... "Aku pangkah kau 246?...!!!!!" (no plat...)

Aku tak kata semua teksi... aku pangkah sorang tue jer....
Sebab tak semua teksi letak harga mahal2....

p/s: Nasib baik la duit aku ada RM80 dalam purse aku...

p/s: Jangan lihat pada rupa....

12 comments:

honeylanz said...

huhuhu..mahalnye... mmg kn pangkah siap²

maslinamansor said...

mahal sagat dia letak....
kalau xde duit cukup... naya gak la..

piewahid said...

sakit hati jugak mmbacanya sbb dulu² pernah kena 2,3 kali.

report je kat (ntahape namanya tu, LKKP,LPPK.. lebih kurang gitula bunyinyer)

nak report sian ke org tapi tu lah, asyik² kita je yg kena...ambik ksempatan atas masalah org lain.

kan dia org dh ada standard rate siang dan mlm?

pandangan mata mmg slalu menipu. nampak baikkk... je. tau² abis dingapnya

maslinamansor said...

mas memang kena banyak kali..... yang nie mcm melampau sikit...tapi bila teringat periuk nasik mereka.. kesian...

CT NORAMIZA said...

3 thn kmiza lalui benda cam mas ni, tp sblm naik, kmiza tanya dulu, ikut meter ke x, kalau dia x ikut meter, tanya dia nak charge berapa, kalau yg bukan2, jgn naik tau.

selalu bila dia nak charge kita yg bukan2 tu, dia kata lah harga malamlah apa lah, mengarut, ada sekali tu kmiza tanya direct ja, sapa yg bg rate tu, jpj ke?

langsung dia nak suruh kmiza turun, sbb dia ingat kmiza org jpj, tau pun takut...

zulkbo said...

salam maslina..
nape tak call saya..he he
penuh minyak kalau dari pudu ke sentul tu..RM 35

maslinamansor said...

Lain kali memang kena menyamar...
Ikut kan hati nak jer balas cakap... tpi waktu pagi sgt... keta pun takde, gelap.... kang dia tinggai....

maslinamansor said...

zul,
meh no phone... :)
hampir 17 litre tue...!!!

eyriqazz said...

mahalnya..cekik darah betul

maslinamansor said...

eyriqazz,
memang pun...

Sharinginfoz said...

memang ambil kesempatan kena lapor ni... kena bagi ceramah sikit org macam ni...

Bayar Kad Kredit 5%

Keropok Terengganu

maslinamansor said...

sharinginfoz,
biar keluar sikit bendasing dalam telinga dia...