Monday, October 11, 2010

Dulu comel.... sekarang commmmmellllllll

Semalam sambil nak tunggu bas, aku sembang dengan hubby.

Dia kata jaga sikit berat badan. Dia kata bukan maksudkan yang aku dah tak elok. Cuma dulu comel tapi sekarang commmmmmelllll.(punya la baik laki aku sampai tak mau aku terguris perasaan)

Masa hubby cakap tue aku dok diam jer. Dah memang betul apa yang dia cakap. Berat aku semakin laku menerima segala makanan. Excercise pun jarang buat. Balik rumah terus mandi, solat dan bongkang....

Kemudian selepasa bas aku dah jalan nak balik KL, aku pun mesej kat dia...

"Askum. InsyaAllah, ina akan cuba turunkan berat badan supaya nampak comel"

Terus dia call aku. Pesan kat aku tak pe slow-slow. Dia tak 'kejan' aku pun. Biar semulajadi, jangan makan ubat-ubat kurus. Cuma kurangkan sikit pengambilan makanan.

Dan hasil daripada nasihatnya semalam, pagi-pagi tadi aku dah melantak nasi lemak + Ayam goreng + teh tarik....


*tetiba ajer aku rasa nak call London Weight Management... huhuhu

UPDATE
Sekarang pukul 5.50 petang aku dok makan conflakes.... Makan petang... :)

Lazatnya... (ambil hati diri sendiri...)

19 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

hu..hu...sama cam kiter la husband kata badan dah naik kene kawal sikit...bermulalah episod dietkan diri...

lydzar said...

erkk..tu menu turunkan ke tambah berat badan tu :D

maslinamansor said...

anje: anje, dah start kan... nak join!!!!

lydzar: tambah....

Hazzy Ishak said...

dah lama tak makan nasi lemak akak oi. gara2 jaga badan.

mamasue said...

mamasue tergelak sorg2 baca blog mas ni...tp klu tak mkn nasi mmg blh turun, kita je lah blh ke tak klu tak mkn nasi tu...itu je...huhuhu...mamasue pernah try dulu...amik oat je waktu pagi....ada la turun gak,tp bila happy dah turun,mamasue bantai mkn seperti biasa balik...=P

mrs.ecam said...

halahai dh la jarang2 jmpe hubby tetibe dpt 'pujian' camtu kn...heeeeeee xpela en.somiku pong pnah tgur aku camtu gak dl...pastu kami2 sme2 diet...tp spruh jln jek pastu stop sbb perot ai berisi lg...x kn la nk diet gak kn...tnggu pas bb kuo la start diet blk...hekhek

[-suziey-] said...

haahhaha sgt sopan dan berhemah pesannya..ekekek:p

awak..klu nk diet cara balance n kekal..senang jek..calculate dulu kalori yg diperlukan ikt berat badan awk..cth kalu bdn awk perlukan 1800cal sehari..so awk mkn foods yg jmlah kalori dia 1500kal..so sehari awk potong 300kal..insyaAllah berat akn turun..sbb jmlah kalori yg dibakar = kal yg badan perlukan..so klu awk amik kurang dr sepatutnya..berat akn turun..klu amik lebih..berat akn naik..klu nk maintain weight..just mkn ikt kal yg diperukan..just control kalori..tgk bape kalori sehari awk mkn..xperlula nk berlapar giler2..cara slow n steady lg mujarab..kita dh praktis n berjaya..yg penting minum air secukupnya..camne nk tau.. berat/30...cth..berat 60kg..so 60kg/30 = 2Liter sehari..ni msti ckp..so bila air ckp..kalori ok..bdn akn proses sewajarnya..enjin akn berjalan dgn lancar utk pembakaran kalori :) good luck..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu pun sama...mulut jer cakap nak diet..tapi makan makan makan jugak...cuma kadang2 tu ader lah cut cut mana yg mengemokkkkan..hehe

Fieza79 said...

baik nya si somi...teguran secara berhemah...mulai skrg sila ikut panduan mendapat kan berat bdn ideal yehh..! sian hubby tu request secara haluss..!

Joy said...

janji tetap comel. mesti boleh nye. bersenam n kurangkan makanan yg berlemak ;)

Zezebel said...

Motivasi dari suami tu.
Sya selalu kena nasihat tunang supaya kurangkan berat badan. Sekarang ni dah kurang dalam 3Kg kot untuk setahun. OK la.., tak malu dibawa berjalan dia cakap. Hehehehehe....

zulkbo said...

salam..
alahai..dah dapat signal daa..
selamat menguruskan badan..
minum lah teh hijau

Sharinginfoz said...

yang penting comel dalaman kan

kak ina kl said...

kenalah diet sakan ek..sabar ajerlah

erienz said...

susah tu nk trun berat badan...samalah kite, lps raya ni lagi mencanak naik berat...huhuhu, bilalah nk kurus...

mama zharfan said...

me pun sama mcm u gak..tgh gain weiggt dgn jaya ni..alasan, cuaca sejuk, so me suka mkn!! hubby ada buat joke2, ckp kat my son, mama dh gemuk..me terus merajuk :p poyo betul..bila ntah me nak diet..supplement utk diet dh beli, tp tak start minum pun lg adoyaai

by the way, ur mystery gift me dh terima. tq sgt!!! lawa hadiah tu :)

suri said...

nak diet tapi tak jadi dr kata klu nak hamil mana leh sekat makanan tu nie..adeiii...nak makan nak senam pun terbantot huhu..

ya..cayok2 smga akan dpt brt bdn idel

My Little Diary said...

salam perkenalan,
cuba elakkan makan nasi diwaktu malam.. hehe

n@jwamz said...

woOoO....bagus! semangat besar..
gud luck sis....just passing thru**