Tuesday, August 17, 2010

Kena kosongkan 2 tahun....

Sambil-sambil dok install ArcGis kat Komputer ofis, aku dok sembang-sembang dengan member. Bercakap pasal bersalin kan baby.

Mak sedara dia telah melahirkan baby tapi secara pemedahan. Aku tanya kenapa? Tak buka ker 'laluan' baby tue.

Dia kata tak tahu lah sebab bila dah dua kali bedah secara automatiknya yang anak yang ketiga harus juga dibedah....
Dia kata, anak yang kedua dah nak keluar kat 'bawah' dah tapi tak sempat... Terus kena bedah...

Aku tanya kenapa tak sempatnya?

Rupanya, jahitan bersalin anak yang pertama terbuka.... (Sungguh la ngeri!!!!!). Kepala baby dah nampak masa tue, terpaksa ditarik semula dan dikeluarkan melalui perut...

Anak yang pertama mak sedara member aku nie baru sahaja 1 tahun 2 bulan masa baby kedua nak bersalin. Maknanya perut dia kosong selama 5 bulan sahaja masa tue....

Adakah kerana jahitan itu belum cukup kuat? Mungkin...
Sesetengah kes, mungkin terbuka dan mungkin juga tidak...

Tapi aku terus nak ikut Akmam kosongkan perut sekurang-kurangnya 2 tahun... Lebih pun tak pa...

18 comments:

lydzar said...

hehehe mas, kena dapatkan persetujuan pihak yg satu lagi juga kot..

mcm saya aritu cadangnya kosong sampai 2 tahun gak, tp tak mendapat restu pihak satu lagi, maka tanpa sedar atau tidak dia telah membuat taktik rahsia yg telah mengisikan sesuatu dalam perut ku ini hakhakhak!

CuTeMiUt78 said...

eeeiii ngeri aarrr.. rasanya 2 thn tu memang cukup sesuai

J.L said...

takutnye. ohh ngeri sungguh...

eMMe said...

ni 1st time me dengar...seram n terasa ngilu kat perut ku pulak..huhuhu...

mrs.ecam said...

ngeri ngeri ngeri...nsb bek ank aku dua2 normal...tu pong ku jarak dlm 2 taun gak....mntk2 yg ketiga ni pong normal...amin insyaallah...

maslinamansor said...

lydzar,
akan ku tepis biar kosong gak 2 tahun... hehehe

cutemiut78,
selalunya memang begitu...

J.L,
Memang ngeri...

eMMe,
pun firstime dengar gak... *dah terbayang2 la pulak...

mrs.ecam,
aku doakan ko normal... amin..

Adyshariz said...

ngeri plak dengor jahitan terbukak ye, tu sb doc suruh kosongkan 2 tahun sblm next baby, rupanya ini kesnye..

J.M.R said...

pengorbanan seorang ibu..patot sume ank tahu psl ni..seksanya nak lahirkan kita sumer...

Mr Bear & Cik Kacang said...

mmg kena at least 2 years..
externally mmg la nampak cam da sembuh.. repeat~~ externally a.k.a kulit kita yg belah luar je..
tp dalam2 tu especially uterus blm fully recovered lagi.. it takes time.. huhu..
maka para suami juga harus memahami keadaan isteri itu.. hoho..

Hezesuze said...

aiyooo camne jahitan bleh terbukak tu?? aduaiiii pastu kepala baby nk kuar ikut bawah tup2 peyut kene bdah lak..

ishh ngeri nye...kira sakit berganda2 ler...bawah n atas....

kak ina kl said...

alahai keciannya..dua-dua tempat rasa sakit..memang sakit tul tu..tapi tak apalah..janji kedua-duanya selamat.

akak pernah gak kosong sekejap ajer,lepas tu ada anak ke 3. nak buat camner dah rezeki, terima ajerlah.

isteri dia tu pelakon baru..haryati kalau tak silap nama dia.

zulkbo said...

salam mas...
aduhai..ngerinya
baca..simpati..moga sihat
semuanya...

penjejak maya said...

salam,

org kata bersalin ikut tingkap tu..

Dewi's Artwork Station said...

ngeri dgr nye...
muga smua slmt insyaallah..

LiFe KaMi said...

Betapa susahnya seorg ibu melahirkan anaknya..kami lg 4 bulan ni,doakan kami selamat juge..

Sharinginfoz said...

betul tu 2 tahun just nice

zezebel said...

Baru tau hari ni. Ngeri plak baca artikel mas ni.

suri said...

kena pandai rancang heee..klu tak nyenyerkan diri sndri dan bby kelak